Republica Moldova a obținut Cotă Specială de autorizații CEMT pentru anul 2023

Luând în considerație evoluția situației de securitate din regiune și evenimentelor din Ucraina, operatorii de transport rutier sunt supuși provocărilor în utilizarea căilor alternative de acces la piețele de desfacere a mărfurilor și asigurarea mobilității rutiere continue din cauza insuficienței autorizațiilor de transport. Prin urmare, este evidentă importanța autorizațiilor multilaterale CEMT, care împreună cu autorizațiile unitare permit efectuarea în mod flexibil a rutelor pentru a profita de oportunitățile existente.

În acest context, în cadrul Consiliului Miniștrilor al Forului Internațional de Transport (FIT) 2022, care a avut loc în perioada 18-19 mai 2022, la Leipzig, Germania, dl Andrei Spînu, Viceprim-Ministru, Ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a înaintat solicitarea din partea Republicii Moldova a sprijinului pentru acordarea unei Cote Speciale de cel puțin 25 autorizații multilaterale CEMT.

Pentru luarea deciziei, subiectul a fost abordat la ședința Grupului pe Transport Rutier al FIT, care s-a desfășurat în perioada 23-24 iunie, la Paris, unde au fost prezenți reprezentanții delegațiilor a 43 State Membre. Delegația Republicii Moldova a prezentat informația necesară și argumentarea detaliată privind necesitatea Cotei Speciale de autorizații, având în vedere situația dificilă a operatorilor de transport moldoveni și dificultățile cu care se confruntă aceștia la efectuarea transportului rutier internațional în contextul realităților actuale din regiune.

În rezultat, cu vot unanim, Statele Membre FIT au decis acordarea Republicii Moldova pentru anul 2023 a unei Cote Speciale de 50 autorizații CEMT de bază, care conform coeficienților de multiplicare vor fi transformate în autorizații pentru camioane EURO V și EURO VI. Ținem să menționăm că, cota de bază acordată anual Republicii Moldova constituie 150 autorizații CEMT.

În dependență de evoluția evenimentelor din Ucraina, Cota Specială poate fi prelungită pentru perioada anilor 2024-2025, însă nu mai mult de 3 ani consecutiv, conform reglementărilor stabilite în cadrul Sistemului Cotei Multilaterale CEMT.
Sursa: ANTA

Lasă un comentariu