APP: MODERNIZAREA AUTOGĂRILOR NU VA DUCE LA SCUMPIREA BILETELOR DE CĂLĂTORIE

Chişinău, 24 ianuarie ( INFOTAG ). Modernizarea autogărilor din Moldova nu va duce la scumpirea biletelor, deoarece revizuirea tarifelor de călătorie este prerogativa Ministerului Economiei, dar nu a partenerului privat.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a declarat directorul Agenţiei Proprietăţii Publice (APP), Vladimir Baldovici, menţionând că modernizarea va fi desfăşurată în următorii trei ani în cadrul unui proiect de parteneriat public-privat. În cadrul acestuia, vor fi reabilitate atât clădirile administrative, platformele şi parcările aferente autogărilor, cât şi infrastructura adiacentă – grupurile sanitare, sistemele de canalizare şi aprovizionare cu apă, reţelele de iluminare. De asemenea, vor fi construite rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi şi vor fi modernizeze sistemele de informare şi management.

“Infrastructura autogărilor a fost construită cu peste 50 de ani în urmă şi nu mai poate face faţă fluxului de unităţi de transport şi pasageri şi generează costuri mari pentru întreţinere. Persoanele cu dizabilităţi nu dispun de facilităţi pentru accesul la autogară şi îmbarcarea în unităţile de transport. O mare parte din peroanele gărilor auto sunt distruse, iar statul nu dispune de surse financiare pentru modernizarea lor. Acest parteneriat este o soluţie fezabilă pentru a investi în această reţea şi a oferi servicii calitative pentru călători”, a remarcat Vladimir Baldovici într-un comunicat al APP.

Potrivit lui, “nu există niciun risc că statul să piardă imobilele amplasate în autogări, deoarece hotărârea Guvernului prevede ca, după încetarea contractului de parteneriat public-privat, obiectul parteneriatului cu toate activele şi bunurile aferente, inclusiv cele rezultate în perioada de derulare a contractului, să fie transmise în proprietatea statului în bună stare, funcţionale şi libere de orice sarcini sau obligaţii”.

După cum a informat anterior INFOTAG, în conformitate cu hotărârea Guvernului din iulie 2018, drepturile de operare a serviciilor prestate de întreprinderea de stat “Gările şi Staţiile Auto” au fost transmise către un investitor privat pentru 25 de ani. Potrivit documentului, compania câştigătoare este obligată să investească în decurs de trei ani 200 mil. lei din mijloace proprii în renovarea celor peste 30 de autogări.

Compania urmează să plătească timp de 25 de ani în bugetul de stat peste 5 mil. lei anual. Suma va creşte cu 5% în fiecare an. Investitorul şi-a asumat responsabilitatea ca după expirarea contractului de parteneriat să transmită în proprietatea statului toate bunurile, inclusiv cele reconstruite.

În urma concursului desfăşurat de APP, la sfârşitul anului trecut a fost selectat un partener privat – compania “Gările Auto Moderne”, cu care a fost semnat contractul de parteneriat public-privat. Cofondatorii acesteia sunt “Exfactor-Grup” SRL şi cetăţeanul american Muko Luca, iar administrator este Vitalie Mrug.

Compania a fost creată chiar înainte de semnarea contractului pentru a participa la proiectul de modernizare şi îmbunătăţire a eficienţei autogărilor din Republica Moldova.

Lasă un comentariu