CU SUSŢINEREA PARTENERILOR AMERICANI, LA SERVICIUL VAMAL VOR FI IMPLEMENTATE DOUĂ APLICAŢII

Chişinău, 7 decembrie ( INFOTAG ). Două importante instrumente de fluidizare a traficului transfrontalier vor fi implementate de Serviciul Vamal cu sprijinul financiar al Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova. Modalitatea de colaborare privind implementarea acestor sisteme a fost discutată în cadrul unei întrevederi a directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, cu directorul Programului USAID, Douglas Muir.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al Serviciului Vamal, este vorba despre aplicaţia TIR-EPD şi una similară sistemului GoSwift, implementat de Estonia, care vor permite o mai bună gestionare a fluxurilor transfrontaliere şi reducerea timpilor de traversare a hotarului.

Potrivit înţelegerilor preliminare, un soft similar “GoSwift-ului” ar urma să fie achiziţionat în prima jumătate a anului 2019. Iar Sculeni va fi primul post la care va fi testat sistemul. Decizia este condiţionată de lucrările de reconstrucţie capitală a postului, care vor începe în a doua jumătate a anului viitor. Prin urmare, aplicarea acestui instrument de fluidizare, deopotrivă cu posibilitatea vămuirii în noua zonă de control vamal din apropierea postului, va asigura menţinerea unei capacităţi optime de perfectare a acestuia. Această aplicaţie şi-a demonstrat eficienţa în mai multe state europene, reducând substanţial timpii de traversare, motiv pentru care ar putea fi preluată şi de Republica Moldova.

Totodată, în viitorul apropiat, urmează să devină funcţională aplicaţia electronică de declarare prealabilă TIR-EPD. Modulul este oferit de Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Auto (AITA), achiziţionarea fiind cofinanţată de Programul USAID. TIR-EPD este o aplicaţie care permite titularilor de carnete TIR să transmită gratuit declaraţii electronice prealabile către autorităţile vamale din diferite ţări. Acest schimb de informaţii И‹n avans facilitează analiza riscurilor şi accelerează trecerea frontierei ţărilor tranzitate. Actualmente, TIR-EPD este implementat în 35 de ţări din Europa şi Asia.

Vitalie Vrabie le-a mulţumit reprezentanţilor Programului USAID pentru sprijinul constant al eforturilor depuse de autoritatea vamală în scopul accelerării tranzitului transfrontalier şi facilitării activităţii mediului de afaceri.

La rândul său, Douglas Muir a precizat că va continua identificarea unor noi proiecte de asistenţă menite să îmbunătăţească coridoarele comerciale ale Republicii Moldova, în beneficiul agenţilor economici şi al transportatorilor.

Lasă un comentariu