Republica Moldova, Ucraina și Georgia au obținut statut de observator în cadrul Tratatului Comunității Transporturilor

Republica Moldova a obținut, alături de Ucraina și Georgia, statutul de observator în cadrul comunității transporturilor. S-a întâmplat la Bruxelles, (16.11.2022) la reuniunea ministerială a Tratatului de instituire a Comunității Transporturilor.
Ședința a fost prezidată de comisarul european pentru Transporturi, dna Adina VĂLEAN.
„De ce este important acest format? Este important pentru că în cadrul lui discutăm hărţile şi proiecţiile viitoare de infrastructură pentru ţările din vecinătate, şi acum şi pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia. De ce e important să discutăm hărţile şi să facă parte din acest tratat? Pentru că le permite în viitor acestor state să acceseze fonduri europene în baza priorităţilor stabilite prin aceste hărţi şi a formatelor de cooperare”, a conchis comisarul european pe Transporturi.

În calitate de membru observator, Republica Moldova va putea beneficia de asistență tehnică pentru transpunerea legislației UE în legislația națională şi pentru accelerarea procesului de accedere în Uniunea Europeană. Republica Moldova va putea prelua şi bunele practici privind asigurarea compatibilităţii legislației naţionale pentru sectorul transportului rutier, feroviar, maritime și căile navigabile interioare, precum și pentru dezvoltarea rețelei de transport din ţara noastră, care să coincidă standardelor europene.

Tratatul de instituire a Comunității Transporturilor reprezintă o comunitate de transport între Uniunea Europeană și cele șase țări din Balcanii de Vest în sud-estul Europei.

Notă: Comunitatea Transporturilor este o organizaţie internaţională în domeniul Mobilităţii şi Transportului, din care fac parte 33 de participanţi, adică toate ţările din Uniunea Europeană şi cei şase parteneri regionali – Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia.

Lasă un comentariu