Zeci de masini incarcate cu productie asteapta autorizatiile de export pentru Rusia

Transportatorii bat alarma privind numarul mic de autorizatii de export in Federatia Rusa. Desi s-a discutat cu partea rusa despre marirea acestei cote pana la 20 de mii de autorizatii, exista informatii ca vor fi eliberate doar o mie de autorizatii. Situatia devine si mai complicata in conditiile in care in stoc mai raman doar doua sute de autorizatii, a declarat pentru IPN Vladimir Florea, presedinte al Asociatiei Patronale Uniunea Transportatorilor si Drumarilor.

Autorizatiile pentru export in Federatia Rusa au fost introduse acum trei ani, cand a fost anulata procedura de export fara autorizari in directie bilaterala. Actualmente, autorizatii se cer pentru toate tipurile de marfa transportata. In primul an, au fost prevazute 45 de mii de autorizatii. Peste un an, numarul a fost redus la 18 mii, iar apoi a ajuns la 14 mii.

Potrivit lui Vladimir Florea, este o mare problema pentru producatorii din tara. Subiectul a fost abordat si la Moscova, la nivel inalt. Moldova a solicitat sa-i fie acordate pana la 20 de mii de autorizatii. Vladimir Florea spune ca zilnic zeci de masini incarcate cu productie, care trebuie sa ajunga in Rusia, asteapta autorizatii de export. Un grup de lucru a plecat in Rusia pentru a solicita repetat marirea numarului autorizatiilor de transport pentru Moldova, dar nu se cunoaste care va fi raspunsul.

Presedintele Uniunii mai spune ca sunt companii care au primit pe parcursul anului autorizatii, insa nu le-au utilizat. Vladimir Florea face apel catre ele sa intoarca autorizatiile pentru a putea fi oferite exportatorilor care au nevoie de acestea.

Sursa: ipn.md 

Lasă un comentariu