GUVERNUL DEZAPROBĂ DECIZIA TRANSPORTATORILOR DE A SUSPENDA MIERCURI 600 DE CURSE DIN CAUZA ACŢIUNII DE PROTEST

Chişinău, 9 octombrie ( INFOTAG ). Guvernul dezaprobă decizia transportatorilor auto de a suspenda miercuri 600 de curse în ţară în legătură cu acţiunea de protest faţă de refuzul Ministerului Economiei şi Infrastructurii de a majora tarifele la serviciile rutiere naţionale.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a anunţat ministerul, subliniind că prin blocarea circulaţiei vor avea de suferit în primul rând cetăţenii simpli.

“Pasagerilor trebuie să li se asigure condiţii civilizate de călătorie, microbuze şi autobuze destinate exclusiv transportului de pasageri. Doar după îndeplinirea acestor condiţionalităţi putem vorbi despre solicitarea transportatorilor de ajustare a tarifelor”, subliniază ministerul.

Potrivit datelor sale, la momentul actual se lucrează asupra unui proiect de lege de modificare a Codului Transporturilor Rutiere, care a fost prezentat Consiliului consultativ pe domeniul transporturilor rutiere, din care fac parte toate asociaţiile patronale de profil. Din partea transportatorilor s-a solicitat să vină cu propuneri consolidate de modificare a codului, care să soluţioneze problema fluxului de călători şi optimizarea programului de transport rutier.

Proiectul va fi supus consultărilor publice, astfel permiţând tuturor să-şi expună opinia şi viziunea asupra calităţii şi modalităţii de deservire a serviciilor rutiere din Moldova.

După cum a informat anterior INFOTAG, Asociaţia Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) insistă încă din iunie pe majorarea tarifului de călătorie stabilit încă în 2012 de la 48 de bănuţi până la 92 de bănuţi per kilometru, pe motiv că transportatorii suferă pierderi. Miercuri, la amiază , ei organizează o nouă acţiune de protest în faţa clădirii Guvernului şi în centrele raionale, la care vor participa cel puţin 450 de microbuze. Astfel, în această zi, mai multe curse auto vor fi suspendate.

După primul protest din 12 septembrie, ministerul a răspuns că este gata pentru dialog cu operatorii de transport, dar cere un plan clar de acţiuni, inclusiv ajustarea treptată a tarifelor, ţinând cont de capacitatea de plată a cetăţenilor. Totodată, înainte de majorarea tarifului, transportatorii trebuie să renoveze parcul auto şi să îmbunătăţească calitatea serviciilor furnizate.

Lasă un comentariu