La 13 aprilie 2023 Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană, privind transportul rutier de mărfuri

Ratificarea Acordului oferă transportatorilor din Republica Moldova mai multe oportunități de tranzit al mărfurilor în Uniunea Europeană şi va permite depășirea blocajelor de transport cu care se confruntă operatorii de transport rutier de marfă din Moldova, în urma agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina. Mai exact, documentul va permite utilizarea rutelor alternative de transport al mărfurilor moldovenești, în special, a produselor agricole, pe teritoriul statelor Uniunii Europene.
Operațiunile de transport prin teritoriul statelor din Uniunea Europeană pentru exporturile moldovenești sunt efectuate fără autorizații de transport rutier, fiind oferită mai multă libertate de circulație transportatorilor.
Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană deja se aplică, din momentul semnării lui la 29 iunie 2022, la Lyon (Franţa). Inițial, Acordul a fost încheiat pe un termen determinat, până la 31 martie 2023. La reuniunea Comitetului mixt RM-UE, desfășurată în decembrie 2022, Acordul a fost prelungit până la data de 30 iunie 2024, cu posibilitatea de a fi extins prin consimțământul părților.

Lasă un comentariu